Työyhteisösovittelu

Työyhteisösovittelu on tieteellisesti tutkittu, nopea ja tehokas ratkaisukeskeisyyteen perustuva konfliktinhallintamenetelmä. Sovitteluprosessi pohjaa restoratiiviseen eli korjaavaan lähestymistapaan, joka korostaa yhteistyötä ja osapuolten välisen ymmärryksen lisääntymistä. Sovittelun tavoitteena on puuttua työyhteisössä esiintyviin ristiriitoihin, palauttaa työrauha, sekä parantaa työilmapiiriä ja vuorovaikutusta. Työyhteisösovittelu voidaan nähdä yhtenä työyhteisön kehittämisen menetelmänä.


Ristiriitojen selvittäminen on tärkeää. Sen lisäksi, että konfliktit heikentävät inhimillistä hyvinvointia ja yleistä työilmapiiriä, ne tulevat kalliiksi työnantajille. Kustannukset syntyvät muun muassa työtehon laskusta, lisääntyneistä sairauspoissaoloista, työkyvyttömyydestä ja irtisanoutumisista.


Sovittelija toimii aina konfliktin osapuolten tarpeista ja lähtökohdista käsin. Ristiriitoihin ei ole tarjolla valmiita ratkaisuja, vaan sovittelijan tehtävänä on auttaa löytämään näkökulmia ja mahdollisuuksia, joiden kautta tilanne pystytään selvittämään yhdessä kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.  


Työyhteisösovittelijat ja sovittelun erityisosaajat ovat aina sovitteluprosessin asiantuntijoita, jotka ovat saaneet koulutuksensa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Sosiaalipsykologi Päivi Rissanen on kouluttautunut työyhteisösovittelijaksi Oulun yliopistossa.


Lue lisää työyhteisösovittelusta